Mellan den 25 oktober och 5 november bär det av till Israel/Palestina under tio dagar. Vi är två barnbibliotekarier från Stockolms stadsbibliotek som åker med Margit Lamm-stipendium. Huvudmålet för resan är att besöka Tamer Institute, verksamma på Västbanken och i Gaza. De fick motta Astrid Lindgren-priset i år för sitt tjugoåriga arbete med läsfrämjande verksamhet för barn och unga.

fredag 6 november 2009

Hemma hos Renad

Efter Elsa Marstons föredrag, följde vi med Renad Qubbaj, som är General director för Tamer, hem. Hon bodde i ett jättefint hus och vi fick träffa hennes fina döttrar, Nora som är tonåring och precis kandiderat till och blivit elevrådsordförande på sin skola och samt lilla Newal (?) som älskar att prata engelska. Renad bjöd på färsk fänkål eftersom det skulle vara bra mot att jag kände mig lite lätt illamående, mandariner från sin mammas trädgård, nötter och Kristofer fick en rejäl whiskey. Renad ville veta vad vårt generella intryck av Tamers arbete var. Vi sammanfattade det i att vi 1) tagit stort intryck av Tamers förmåga att skapa kreativa arenor för barn och unga där de får stöd, kan agera fritt och utvecklas som skapande varelser.
2) Att Tamer verkar sätta ambitionsnivån väldigt högt i sitt arbete med barn och unga, deras mål är inte att de som ska lära sig läsa och skriva utan att de ska bli författare, journalister och poeter.
3) Att Tamer i sitt arbete vill skola goda demokratiska medborgare i en framtida palestinsk stat och att de i detta lär ut bra värderingar som ärlighet, kamratskap och förtrolighet.
Renad sa inte emot oss i vår analys, hon inflikade att Tamers arbete är inriktat på kvalitet istället för kvantitet. Hellre göra något som är bra och nå ut till färre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar